Menu
Obec Žabčice
Žabčice

Tab 7 Myslivost

QR 7.1 Pernatá zvěř

Bažant obecný: Nejběžnější a nejvýraznější druh naší honitby. Původem asijský pták se v Evropě šířil od středověku. Hmotnost dosahuje 1,2–1,9 kg. Kohouti mají větší hmotnost než slepičky. Kohouti se svým dlouhým ocasem měří až 90 cm. Kohout má zvláštní zbarvení. Na hlavě je tmavě modré až dočerna s kovovým leskem, peří má bronzový lesk, na hrudi až do červena. Slepička je výrazně menší, pískově hnědá, aby dokonale splývala s okolím. Zajímavost: Přestože je to polní pták, na noc vyletuje na stromy (hřaduje), kde je v bezpečí před predátory.

Koroptev polní: Naše honitba spadá do chráněné koroptví oblasti. Koroptev pochází z Afriky, Asie. Je to plachý, převážně pozemní pták s charakteristickýma „hrabavýma“ nohama. Je velký asi jako holub, 

váží kolem 0,4 kg. Typickým znakem je rezavá maska na hlavě, hruď jemně vlnkovaně popelavě šedá, břicho bělavé. U dospělých samců s nápadnou hnědavou „podkovou“ na břiše. V zimě se koroptve sdružují do hejnek, na jaře tvoří páry. Zatímco dříve byla běžným druhem, dnes je považována za ohroženou a celoročně hájenou. Zajímavost: Je to velmi věrný pták. Páry spolu zůstávají po celé hnízdní období a o mláďata pečují oba rodiče společně.

Křepelka polní: Náš nejmenší hrabavý pták, váží pouze kolem 100 g. Díky svému zbarvení je téměř neviditelná. Prozradí ji však typické volání „pět peněz“, které se ozývá z letních polí. Patří mezi silně ohrožené a zákonem chráněné druhy. Zajímavost: Jako jediný zástupce hrabavých u nás je stěhovavá. Na zimu odlétá až do Afriky.

Drop velký: Je jedním z nejtěžších létajících ptáků světa a dnes patří v ČR mezi kriticky ohrožené druhy. Dospělý samec může vážit 15–18 kg a rozpětí křídel má 170 – 190 cm. Samice je výrazně menší, váží kolem 4–5 kg. V naší honitbě drop pravidelně hnízdil v 50. letech (naposledy v roce 1954), kdy vyvedl několik mláďat, která byla v honitbě pravidelně pozorována. Historické záznamy z naší myslivecké chaty uvádějí, že páry byly sledovány i v dalších letech, avšak hnízdění bylo opakovaně neúspěšné – v jednom případě byla nalezená vejce zničena člověkem, jindy došlo k opuštění hnízda kvůli vyrušování a predaci. Dnes se drop na jižní Moravě vyskytuje jen ojediněle, naposledy byl spatřen v roce 2019 u Pohořelic.

Další zástupci: kachna divoká, holub hřivnáč, hrdlička zahradní, straka obecná, vrána obecná, krkavec velký, sojka obecná.

QR 7.2 Srstnatá zvěř

Zajíc polní: typický obyvatel našich polí a vinohradů. Váží průměrně 3,5–5 kg. Má typicky dlouhé uši (slechy) s černými špičkami a silné zadní nohy (běhy), které jsou delší než přední. Je to mistr úniku – běžně běhá rychlostí 40 km/h, v nebezpečí však dokáže kličkovat a vyvinout rychlost až 74 km/h. Díky epidemii myxomatózy v loňském roce se stavy zajíců v naší lokalitě výrazně snížily. Nakažlivé choroby, nepříznivé klimatické podmínky jsou hlavní příčinou vymizení dříve hojného králíka divokého. Zajímavost: Má neuvěřitelné zorné pole. Díky vypouklým očím vidí téměř 360 stupňů kolem sebe.

Srnec obecný: nejrozšířenější zástupce spárkaté zvěře u nás. Naše nejmenší spárkatá zvěř, váží 15–30 kg. V létě má rezavě červenou srst, v zimě šedohnědou. Samci (srnci) mají parůžky dlouhé až 25 cm. Abychom zamezili škodám na mladé révě a stromcích v místních vinohradech (okus), využíváme přirozený pach loveckých psů, který srnčí zvěř od výsadeb ohleduplně odpuzuje. Proto pravidelně navštěvujeme vinice s loveckými psy. Zajímavost: Srnčata v prvních týdnech života nemají žádný pach. Je to jejich přirozená ochrana, díky které je dravci v trávě nenajdou. Proto, když najdete mládě v trávě, nikdy na něj nesahejte.

Prase divoké: Mohutné zvíře s nápadně velkou hlavou a relativně krátkými končetinami. Jeho srst tvoří husté štětiny. U nás dosahuje váhy 50–100 kg (starší kňouři i více). Má vynikající čich a sluch, ale slabší zrak. V naší otevřené krajině se vyskytuje pouze minimálně, neboť zde postrádá dostatek přirozeného krytu, klidu a vhodné potravy. Zajímavost: Jsou to velmi inteligentní a sociální zvířata. Žijí v rodinných tlupách, které vede nejzkušenější samice – stará bachyně.

Šelmy a další druhy: honitbě žije také jezevec lesní, liška obecná či kuna skalní. V blízkosti vodních ploch se setkáte s nutrií říční, která je v současnosti značně přemnoženým druhem.

Naučná stezka

Přihlášení k odběru zpráv

Dostávejte informace z našeho webu prostřednictvím e-mailů

Počasí

dnes, středa 28. 10. 2026
zataženo 8 °C 1 °C
čtvrtek 29. 10. slabý déšť 13/5 °C
pátek 30. 10. slabý déšť 12/5 °C
sobota 31. 10. polojasno 11/4 °C

Svátek a výročí

Facebook

Fotogalerie

Náhodná fotogalerie